Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ανυπακοή και απείθεια: μομφή ή δικαίωμα και υποχρέωση;

     Η κοπελίτσα έκανε το τζόκινγκ της το απομεσήμερο στον έρημο παραλιακό δρόμο. Την σταματάει το αυτοκίνητο των δυνάμεων καταστολής και της ζητάει την περιβόητη φόρμα κυκλοφορίας. Η κοπελίτσα για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είχε την φόρμα. Πρόστιμο 150 ευρώ.

     Εδώ ακριβώς φαίνεται η αλητεία του συστήματος μέσω μιάς δουλικής προς αυτό
κυβερνητικής εξουσίας (η πιό πρόσφατη απ' όσες πέρασαν από πάνω μας τουλάχιστον απ΄ το 2009 και μετά).
     Ποιός κινδύνευε από την κοπελίτσα στον έρημο δρόμο; Ή από ποιόν κινδύνευε αυτή;    
     Και τί διαφορά θα υπήρχε αν είχε την "φόρμα"; Θα άλλαζε κάτι στον ενδεχόμενο κίνδυνο; Όχι. απλώς θα ήταν "νόμιμη". Υποταγμένη.

     Άρα δεν τους ενδιαφέρει ο ενδεχόμενος κίνδυνος και με ευρύτερη έννοια η υγεία μας.
     Τους ενδιαφέρει πρώτον η εμπέδωση του αισθήματος της άνευ όρων υποταγής μας,
     ..και δεύτερον να μην γονατίσει το ήδη εδώ και δέκα+ χρόνια διάτρητο Εθνικό Σύστημα Υγείας,
      ..ώστε να μην φανούν ανάγλυφες οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων (παλιών και νέων), και εν γένει του πολιτικού μας προσωπικού.

     Αν αυτές οι ευθύνες (και πολλές άλλες ακόμη) φανούν ολοκάθαρες και γίνουν αντιληπτές ακόμα κι απ' τον τελευταίο "μενουμευρωπαίο"
     ..τότε θα τους ζητηθεί κι ο λόγος. Με ήπια ή λιγότερο ήπια μέσα.
     Θα ξηλωθεί το πουλόβερ των "άξιων", των "ικανών", της οικογενειοκρατίας και και της πολιτικής αλητείας που έχει απλωθεί πάνω απ' την χώρα πάνω από τρείς δεκαετίες τώρα, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια.
     Θα ζητηθούν οι ευθύνες από μέτριους και τιποτένιους "ταγούς" της εξουσίας, από παιδιά των κομματικών σωλήνων, από συνδικαλισταράδες, από τηλεπωλητές που εν μία νυκτί έγιναν νοματαίοι και εξουσιαστές, από έρποντες και καλπάζοντες φασίστες που τρύπωσαν σε όλα τα κόμματα, από ημιαγράμματους "δημοσιογράφους"-τηλεπαρουσιαστές που εξαργύρωσαν την δωσιλογική τους μνημονιακή δράση με βουλευτικούς και υπουργικούς θώκους.

     Αν οι ευθύνες τους βγουν σαν τις ψείρες στον γιακά θα είναι το τέλος της εξουσίας γι αυτούς. Στην ουσία θα είναι γενικό τέλος γι αυτούς, γιατί είναι άχρηστοι κι ανίκανοι  για οτιδήποτε άλλο εκτός απ' το να απομυζούν την κοινωνία και το κράτος. Βδέλλες που στηρίζονται στις πλάτες του Ευρωπαϊκού Δ' Ράϊχ, και του παγκόσμιου συστήματος των τραπεζών και των παγκόσμιων εταιρειών.

    
     Γι αυτό και θα πολεμήσουν σκληρά για να μας κάνουν να αισθανθούμε πως ό,τι λένε και πράττουν είναι σωστό, είναι για το καλό μας. Για να αποδεχτούμε άνευ όρων και άνευ κριτικής οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική ανωμαλία μας επιβάλλουν,
     ..να δηλώσουμε άκριτη υποταγή και να τους χρωστάμε και χάρη από πάνω.

     Ο Χένρι Ντέϊβιντ Θορρώ θεωρεί καθήκον κάθε υπεύθυνου πολίτη την κριτική προς την πολιτεία, τους νόμους και κάθε άδικη μορφή εξουσίας,
     ..την πολιτική ανυπακοή και απείθεια σε διατάγματα και νόμους θεσπισμένους όχι από σοφούς και ικανούς, αλλά από ξεπουλημένους και τυχοδιώκτες φελλούς,
     ..από οιονεί δυνάμεις κατοχής που έχουν το προσωπείο νόμιμων εξουσιών.

     Εννοείται βέβαια πως ο υπεύθυνος πολίτης θα είναι πρώτα και πάνω απ' όλα υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του και τους συμπολίτες του για όποιες πράξεις του επιφέρουν κοινωνική ζημιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

     Για έναν τέτοιον υπεύθυνο πολίτη, λέει ο Θορρώ,

     ..η ανυπακοή και η απείθεια στην επιβουλή μιάς κακόβουλης εξουσίας,
     ..είναι δικαίωμα και υποχρέωση!..


 


3 σχόλια:

  1. Εύστοχη η παρατήρησή σου σε σχέση με το παράδειγμα που επικαλέστηκες.
    Ετοιμαζόμουν να γράψω για την ακόμα χειρότερη αλητεία των αστυνομικών αρχών, να ελέγχουν όσους στέκονται καρτερικά στις ουρές των σούπερ-μάρκετ για τα αναγκαία, αν έχουν τη σχετική "άδεια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστα τα λες αγαπητε, υπαρχει ομως το αλλα και αυτο εγκειται στο πως θα αντιμετωπισει ο καθε απειθαρχος-ανυπακουος τις συνεπειες των πραξεων του απο το κατεστημενο. Θα τσακιστει χωρις οικτο προς παραδειγματισμο και χωρις υποστηριξη απο πουθενα θα βαραει το κεφαλι του στον τοιχο στο τελος... Δυστυχως ειμαστε εγκλωβισμενοι σε εναν απιστευτο φαυλο κυκλο και, σε συνδυασμο με τον ατομικισμο του Ελληνα και την αρνηση του συνετεραιζισεσθαι, δεν οδηγει πουθενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή