Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Εχθρός του Λαού

     Τίτλος θεατρικόυ έργου του Ίψεν, αλλά και τίτλος που ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση και στο πλέγμα συμφερόντων που αντλεί εξουσία από αυτήν.
     Απευθύνομαι στην συμμορία των 1000-1500 ατόμων συνολικά που λυμαίνεται αυτόν τον τόπο και που αποτελείται από πολιτικούς, κυβερνητικούς, παρατρεχάμενους γραμματείς, διοικητές οργανισμών, τραπεζίτες, ''εθνικούς'' εργολάβους, ιδιοκτήτες καναλιών κι εφημερίδων, δημοσιογράφους προπαγανδιστές, μεγαλοσυνδικαλιστές και λοιπά κομματικά κοπρόσκυλα:
     Σας ξέρουμε πιά ποιοί είσαστε. Και είσαστε πολύ λίγοι. Δυνατοί, αλλά λίγοι. Και εχθροί.
     Εχθροί της χώρας, εχθροί των πολιτών, εχθροί κάθε αλήθειας, κάθε υγειούς σκέψης και άποψης. Πολέμιοι και ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια πραγματικής κάθαρσης του ''βόθρου'' μέσα στον οποίο μόνον μπορείτε να επιβιώσετε και να αναπτυχθείτε.
     Έχετε ωθήσει πιά τα πράγματα στα άκρα. Ζείτε μέσα σε έναν γυάλινο κόσμο προστατευμένοι και στην ουσία αδαείς, άσχετοι με την πραγματικότητα. Άσχετοι με τα προβλήματα της κοινωνίας, άσχετοι με την κοινωνία γενικά, παράσιτα που ζούν μιά ζωή παράλληλη με των υπόλοιπων πολιτών, με τους οποίους την μόνη επαφή που θέλετε να έχετε, είναι η απομύζησή τους.
     Η αγορά πνέει τα λοίσθια, η κοινωνία κινείται με ρυθμούς ύπνωσης, οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε διώκτες της καθημερινότητας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
     Εσείς όμως το βιολί σας.
     Προειδοποιήσεις σας έρχονται από παντού. Ακόμα κι απ΄τα αφεντικά σας της τρόϊκας. Από διεθνούς κύρους οικονομολόγους. Από κοινωνιολόγους-αναλυτές. Από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
     Εσείς εκεί. Το βιολί βιολάκι.
     Εξακολουθείτε να συμπιέζετε, εξακολουθείτε να ψεύδεσθε, να πουλάτε φούμαρα ανάκαμψης. Τώρα τελευταία έχετε αρχίσει και να απειλείτε να φοβερίζετε. Με όπλα τις διώξεις τις κατασχέσεις, τις φυλακίσεις, πόσο μακριά νομίζετε ότι θα πάτε; Έξι μήνες; Ένα χρόνο; Εμείς πάλι δεν το νομίζουμε.
     Το ξέρετε ότι μετά από όλα αυτά ξεμένετε από όπλα; Δεν θάχετε πιά άλλα.
     Οι μόνοι που θάχουν πιά ''όπλα'' είμαστε εμείς.
     Και όπλα μας οι ψυχές μας, οι ζωές μας, τα παιδιά μας.
     Μάλλον δεν πρέπει να κοιμάστε ήσυχοι..
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου