Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα των Δημοσκοπήσεων

     Τώρα τελευταία κυριαρχεί η άποψη ότι μία δημοσκόπηση δεν είναι παρά η φωτογραφία μιάς συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.
     Η άποψη αυτή εκφέρεται κυρίως από πολιτικούς, που έτσι κι αλλοιώς τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να είναι και τόσο ευτυχείς απ' τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
     Ο παραλληλισμός είναι πολύ πετυχημένος, αν λάβουμε μάλιστα υπ' όψιν ότι την φωτογραφία μπορεί να την ''τραβήξει'' ο καθένας με την δική του γωνία λήψης, να την ''στήσει'' όπως του αρέσει, να βάλει ή να βγάλει πρόσωπα και πράγματα από το πλάνο, και στο τέλος-τέλος υπάρχει και το photoshop! Βγάζουμε δηλαδή κάποιον στα κανάλια να μας ερμηνεύσει τί βλέπουμε ή τί πρέπει να δούμε σε κάθε δημοσκόπηση!
     Έτσι λοιπόν και η πιό πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στον κυριακάτικο Τύπο, δεν μπορεί παρά να είναι φωτογραφία: εμφανίζει το ΠαΣοΚ να ανεβαίνει κατά κάποια κλάσματα της μονάδας. Πολύ καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
     Τί να ερμηνεύσεις και τί να πείς;
     Να πείς ότι οι έλληνες πολίτες έχουν αποκτήσει χιούμορ και τόχουν ρίξει σ' αυτό εν μέσω κρίσης; Ή να πείς ότι έχουν καταντήσει ντιπ ηλίθιοι μετά τις αλλεπάλληλες λοβοτομές που έχουν υποστεί; Ή τέλος ότι η ''φωτογραφία'' είναι στημένη; Και ''κουνημένη'' θα έλεγα.
     Μάλλον το τελευταίο πρέπει να είναι σωστό. Διότι δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι με όλα τούτα που συμβαίνουν και όσα έρχονται συνεχώς στην φόρα για τον βίο και την πολιτεία του κόμματος αυτού (αλλά και της ΝΔ), μπορεί να ''τσιμπάει'' σε ποσοστά. Πιθανότατα ο ''φωτογράφος'' είναι πιωμένος και του βγαίνει η φωτογραφία κουνημένη. Τί πίνεις και δεν μας δίνεις, που λένε!
     Αλλά έτσι είναι. Όταν βλέπουν έναν λαό απονευρωμένο και παραιτημένο στον καναπέ του, σου λέει ''εδώ είμαστε! ρίξε του δημοσκοπήσεις, αντέχει!''.
     Αμ, δεν αντέχει κύριοι. Πλάκα σας κάνει. Να πιστέψετε ότι σας πιστεύει. Έτσι. Πλάκα εσείς; Πλάκα κι αυτός! Γέλια μέχρι δακρύων. Αγανάκτησης.
     Ένα να ξέρετε μόνον: Ότι θα γελάσει τελευταίος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου