Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Καθαρότητες..

     Κακή, πολύ κακή εντύπωση έκανε χθες στο blog, ένα σημείο της σάτιρας της τηλεοπτικής Ελληνοφρένειας (φρέσκιας και έξυπνης και καίριας γενικά), όπου σατιρίζεται ο πρωθυπουργός για τον τύπο του ρήματος ''εξελέγημεν'' που χρησιμοποίησε, αντί του (επίσης ωραίου) ''εκλεγήκαμε''!
     Και μάλιστα το blog θυμάται όταν πριν από λιγότερο από μιά βδομάδα άκουγε απ' ευθείας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, είχε σκεφτεί μέσα του: ''για να δούμε, ποιοί παλαιοκομματικοί θ' αρπάξουν την ατάκα σαν ευκαιρία ιδεολογικής σάτιρας''!
     Και ιδού! Σε λιγότερο από μιά βδομάδα η ιδεολογική ''καθαρότητα'' ξαναχτύπησε!

     Θα πείτε η σάτιρα είναι σάτιρα, και είναι καθ' όλα ανεκτή.
     Σαφώς και βεβαίως! Απ' την άλλη όμως η σάτιρα προδίδει προθέσεις, προέλευση, και προορισμό.
     Και σε τούτη εδώ κρύβεται, υποβόσκει  παλαιοσοβιετική σταλινικού τύπου κριτική.
     Δεν είναι δυνατόν ''σύντροφοι'' (κάθε απόχρωσης) να κρεμάτε την αριστεροσύνη σας ή τα διαπιστευτήριά της, στο είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείτε!
     Όσοι από μας περάσαμε την εφηβεία μας μελετώντας στην καθαρεύουσα ή στην αρχαία ελληνική, μας φαίνεται πολύ πιό ''φίνο'', πιό καλόγουστο βρε αδελφέ να χρησιμοποιούμε φερ' ειπείν αντί το κακόηχο ''εκλέγονταν'' ή ''εκλεγόντουσαν'' για το τρίτο πληθυντικό του παρατατικού, το ''λεπτό'', αν και εξεζητημένο ''εξελέγοντο''.

     Και; Σημαίνει κάτι αυτό για τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό;
     Δηλαδή αν ο σημερινός πρωθυπουργός έχει ''αστική'' μόρφωση παύει να είναι αριστερός;
     Και τί είναι η ''αστική'' μόρφωση; Κακό;
     Ας μην ακούσουμε την προσχηματική δικαιολογία πως αυτού του είδους η μόρφωση απευθύνεται σε λίγους, και είναι μιά γλώσσα που λίγοι καταλαβαίνουν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν! Δεν είναι δηλαδή ''λαϊκιά''! Είναι ''πλουτοκρατική''! (Τόσο και τόση εκλαϊκευση!)

     Δηλαδή ''σύντροφοι'' αν ο λαός δεν έχει να αγοράσει ψυγείο, να καταργήσουμε τα ψυγεία!
     Αντί να στοχοποιήσουμε την μόρφωση κάθε είδους, ας φροντίσουμε να την προσφέρουμε σε όσους το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά στρώματα.
     Αυτό είναι το σωστό, και όχι η εξίσωση προς τα κάτω.
     Αυτό σημαίνει πλήρεις κατανοήσεις των αναγκών και των ''θέλω'' ενός λαού, και όχι ''πλέριες κατανόησες'' της αδυναμίας επιβολής της ιδεολογικής ''καθαρότητας'' όπως την αντιλαμβάνονται παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές!

     Το blog δεν είναι ούτε θέλει να παίξει τον ρόλο του πρωθυπουργοφύλακα!
     Δεν αντέχει όμως και τις τάχα μ' δήθεν μ' αριστεροφροσύνες και ''προοδευτιλίκια'' κρεμασμένα σε ποιό τύπο ρήματος χρησιμοποιεί κανείς!

     Το σημερινό σχόλιο είναι καθαρά πολιτικό και όχι γλωσσολογικό.
     Και ναί! Το blog έχει πάρει ''αστική'' μόρφωση!
     Κρεμάστε το!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου