Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αφού το ξέσκισαν, απαιτούμε την αλλαγή του

     Το Σύνταγμα αποτελεί το Καταστατικό μιάς χώρας, ενός κράτους, που καθορίζει τον λόγο της ύπαρξής του, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει για όσον καιρό έχει λόγο ύπαρξης.
     Το Σύνταγμα είναι το συμβόλαιο μεταξύ του λαού, των πολιτών ενός κράτους με τις εκάστοτε κυβερνήσεις του, που καθορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις και ορίζει ρητά υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
     Γι αυτό, στην σημερινή συγκυρία που βιώνουμε δεν αρκεί μόνον να απαλλαγούμε από τους φαύλους, επικίνδυνους και βαθειά ανήθικους ολετήρες πολιτικούς που μας έφτασαν μέχρι εδώ, αλλά συγχρόνως πρέπει να απαιτήσουμε Συνταγματική αλλαγή και επικαιροποίηση, ώστε να διασφαλιστούμε ότι οι επόμενοι δεν θα βαδίσουν πάνω στα χνάρια των προηγουμένων.
     Σε αυτήν την αλλαγή πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με την γνώμη και την άποψή μας, από τον κορυφαίο συνταγματολόγο έως τον πιό απλό πολίτη. Άλλωστε μας αφορά όλους.
     Με μιά πρώτη προσέγγιση του θέματος έχω την άποψη ότι το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει κατά τα εξής:
     Πρέπει να διασφαλίζει την δυνατότητα δωρεάν και ισότιμης παιδείας όλων των ελλήνων πολιτών. Ακρογωνιαίος λίθος για την δημιουργία μιάς σωστής δημοκρατίας είναι η σωστή εκπαίδευση των πολιτών και η δυνατότητα να την έχουν.
     Πρέπει να προσδιορίζει τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης κάθε πολίτη, και να δεσμεύει τις κυβερνήσεις ότι αυτά δεν θα ξεπεραστούν προς τα κάτω.
     Πρέπει να ορίζει ότι δεν θα υπάρχουν προνόμια και κάθε είδους ασυλίες των βουλευτών. Η χυδαιότητα του διαχωρισμού των πολιτών σε κατηγορίες ''δύο ταχυτήτων'' οδήγησε και στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής μας ζωής. Δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να υπάρξει η συνέχιση αυτού του φαινομένου.
     Πρέπει τέλος να καθιερωθεί Συνταγματικά η αληθινή αντιπροσώπευση του λαού μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής για τις εκλογές. Για να εκκλείψουν φαινόμενα σαν το σημερινό, όπου εμφανίζονται κυβερνήσεις τάχα πλειοψηφίας, στηριζόμενες στα ''δώρα'' πενήντα εδρών, ή ό,τι άλλο σκαρφιστεί ο εκάστοτε ''εκλογομάγειρας''. Είναι μιά αισχρή πρακτική που καταργεί στην ουσία κάθε έννοια δημοκρατίας και ισοπολιτείας.
     Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις. Το θέμα είναι τεράστιο, βαθύ και απολύτως καθοριστικό για το κράτος και την ποιότητα ζωής που θέλουμε να οικοδομήσουμε μετά την λαίλαπα μιάς ψευτοδημοκρατίας και των ψευτοπολιτικών που αυτή επώασε.
     Υπάρχει και το μείζον θέμα του Πολιτειακού. Αυτό όμως δεν μπορεί, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, να αλλάξει παρά μόνον κατόπιν κατάλυσης του παρόντος Συντάγματος, μέσω πολέμου, δικτατορίας ή επανάστασης.
     Θα προκύψει κάτι από αυτά;. Ίδωμεν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου