Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Άλλα Κόλπα!

     Δεν μπορεί να θεωρείται ευφυής ο άνθρωπος που δεν αναγνωρίζει λάθη, δεν ζητάει συγγνώμη, και δεν κάνει πίσω.
     Η διαπίστωση αυτή πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για πολιτικούς και ακόμα περισσότερο για όσους από αυτούς διαχειρίζονται τα κοινά με τον έναν ή άλλον τρόπο.

     Ακόμα κι ο απίθανος εκείνος μεγάλος Τυχοδιώκτης, στο απόγειο της καταστροφικής του πολιτικής καριέρας, τόλμησε να ψιθυρίσει, στα λατινικά βέβαια για να το καταλάβουν όσο το δυνατόν λιγότεροι: ''mea culpa!''. Έτσι κι έγινε:
     Οι μισοί έλληνες (τότε οπαδοί του), που μόλις είχαν γυρίσει απ' τα μπουζούκια, νόμισαν ότι είπε ''άλλα κόλπα!'' και τον αποθέωσαν: ''αυτός είσαι μεγάλε! τρέλανέ τους!''.  Και κάποιοι άλλοι πιό προχωρημένοι, άκουσαν ''pulpa'', και νόμισαν ότι ζητούσε χυμό πορτοκάλι!  Ήταν άλλωστε και καλοπερασάκιας ο μακαρίτης..

     Στα σημερινά τώρα, ο ''πρωθυπουργός'' στην ως τώρα πολιτική του διαδρομή έχει δείξει επανειλημμένως, ότι είναι ανίκανος να ελιχθεί, να υποχωρήσει, να αναγνωρίσει λάθη.
     Ο χρόνος και η Ιστορία θα αποφανθεί αν πρόκειται για μειωμένη ευφυία, για παρανοϊκή έπαρση, ή και τα δύο μαζί σε τραγικό συνδυασμό.
     Οι κωλοτούμπες που έχει διαπράξει δεν νοούνται βέβαια ως κάποιου είδους υπαναχώρηση, ή αναγνώριση λανθασμένης πορείας, παρά ως στυγνός καιροσκοπισμός με στόχο την κατάληψη της εξουσίας.

     Και εξουσία χωρίς αυτοκριτική, χωρίς διόρθωση λαθών που φυσιολογικά θα γίνουν, καταλήγει στην τυραννία.
     Τυραννία με την σύγχρονη έννοια, αλλά και με την παλιά εκείνη που έδιναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι στα απολυταρχικά καθεστώτα.

     Με την διαφορά ότι οι αρχαίοι εκείνοι πρόγονοί μας δεν είχαν μιλήσει μόνον για Δημοκρατία και Τυραννία, αλλά και για ΥΒΡΙ ΚΑΙ ΝΕΜΕΣΗ !
     Δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες όπου η δεύτερη νομοτελειακά ακολουθεί την πρώτη.

     Με ενδιάμεσο στάδιο την ''άτην'', το θόλωμα δηλαδή, την τύφλωση του νου που έστελναν οι θεοί στον ''υβριστή'' ώστε να υποπέσει στο μοιραίο σφάλμα και να ενεργοποιηθεί η τιμωρία-κάθαρση-νέμεση.

     Εδώ είμαστε κύριε ''πρωθυπουργέ''.
     Στην ''άτην''.
     Κι ακολουθεί η ''νέμεσις''!

     Εκεί να δεις άλλα κόλπα!!!..

1 σχόλιο: